Elérkeztem cikksorozatom harmadik állomásához melyben a Nógrádmarcali Mixi-tavat veszem górcső alá.

Másolat - 1.JPG

Aki még nem járt itt annak mondanám, hogy ez a kis falu, a Cserhát hegység északi nyúlványának a szélén, az Ipoly völgyének találkozásánál helyezkedik el. A falu egy erdőkkel határolt völgyben fekszik, átmenő forgalomtól mentesen, csendes környezetben.

A tóhoz és a mellette lévő szálláshoz mely egy gyönyörűen felújított paraszt ház át kell menni a helység túl felére és az utolsó utcával párhuzamosan helyezkedik el.

Másolat - 2.JPG

A tó 3,5 ha, átlag mélysége 1,5-4 méter. Ha igazi vadregényes helyre vágysz, akkor itt a helyed. Lényegében az út felöli oldal és az attól balra lévő rövid oldal horgászható. A túloldal és a jobb fele annyira sűrűn be van nőve nádassal (szigorúan TILOS horgászhely létesítése céljából levágni), hogy nem megközelíthető. Így is van hely bőven. Szerencsére nem egy felkapott hely így nem kell attól félnünk, hogy egymás hegyén, hátán kell horgásznunk.

Másolat - 3.JPG

Másolat - 4.JPG

A tóparton sátorozni és tüzet gyújtani nem lehet. Erre van kijelölt hely. Persze a tógazda rugalmas a sátor témában és lehet vele beszélni. Bár nagyon nincsen rá szükség abban az esetben, ha több napra megyünk és kibéreljük a házat. Nincs is értelme egy napra menni. Ez nem az a hely ahová reggel megyünk, és este jövünk. A táj szépsége magával ragadó

Másolat - 6.JPG

Másolat - 5.JPG

Ha már a szállást említettem essen szó erről is. Egy gyönyörűen felújított parasztházban lehet aludni. Két szoba van. Fürdőszoba, WC, tv, konyha szintén. Hátul egy kis fészer a horgászcuccoknak. Egy jókora terasz ahol lehet enni, beszélgetni. A kertben lehet bográcsozni. 4-5 ember tud a házban aludni, de többen is lehet menni, mert a kertben van hely sátorozni. Mi is 14-en voltunk ráadásul az autókkal is bent parkoltunk.

Másolat - 7.JPG

A szállás

Másolat - 8.JPG

Másolat - 9.JPG

Van egy kis csónak is, amelyet igénybe lehet venni, ha a szereléket be szeretnénk húzni a tó messzebb lévő pontjára. Nem nagy, de két ember elfér benne.

Másolat - 10.JPG

Másolat - 11.JPG

Essen pár szó a horgászatról.

Úszózni inkább a tó jobb szélén érdemes. Itt közelebb van a kis félsziget. Be szoktak állni a halak erre a részre.

Másolat - 12.JPG

Itt érdemes úszóval horgászni

 

A tó többi részén inkább a bojlis vagy feederes peca az, ami eredményes lehet. Ha a partról dobálunk, akkor érdemes arra figyelni, hogy nagyjából 50-60 m-re a víz alatt van egy akadó sor, amely nem látszik, mert az amurok a nádat lelegelték és csak a torzsa maradt a víz alatt. Horogmarasztaló hely. Viszont ha jól eltaláljuk és elé dobunk, akkor több halat is adhat. vagy érdemes túldobni jóval rajta csak akkor figyelni kell rá kitekeréskor.

Másolat - 13.JPG

Valahol itt a víz alatt a félszigettől indul az akadó sor

 

A másik, ami még több halat ad, ha a kis csónakkal behúzzuk a szerelékünket egészen a túlparton húzódó nádas elé. Itt bátrabbak a halak. Jól meg kell szórni száraz kemény kukoricával. (mi ezt a tógazdától vettünk egy egész zsákkal)

Másolat - 14.JPG

Na, oda szembe kell a szereléket behúzni

 

Etetőanyagnak én a mézes vagy a kagylós ízeket ajánlanám. Csalinak epres vagy narancsos pelletet vagy száraz fúrt kukoricát. Érdemes azonban minél nagyobbat felrakni, ha méretes halat szeretnénk fogni, mert sok a kis ponty. Volt, hogy a két 20mm-es pelletet is felvette. Amúgy rendkívül szórakoztató egy picker bottal rájuk horgászni. Igen erőteljes kapásokat produkálnak.

Másolat - 15.JPG

Ha igazi csendes vadregényes környezetre vágytok és akár családdal jönnétek, akkor itt a helyetek. Érdemes a környéket is bebarangolni gyalogszerrel mert mesébe illő a táj szépsége.

Másolat - 16.JPG

Másolat - 17.JPG

Így horgásztunk mi

Másolat - 18.JPG

Másolat - 19.JPG

Nagyméretű merítő, pontymatrac, fertőtlenítő, nem árt, ha van. Bojlis horgászathoz kötelező! Tilos a 4kg feletti ponty, és amur elvitele. A teljes értékű napijegy formában sem vihető el! Tilos a tó egész területén a szemetelés, fürdés, kutyafürdetés, és a másokat zavaró, nem ide illő hangoskodás! Tilos, a völgyzáró gát teljes felületén a tűzgyújtás, bográcsozás, grillezés, erre kijelölt helyek állnak rendelkezésre.

 

További információért hívjátok a tógazdát: Pásztor Miklóst  06 30 976 74 53

Vagy írjatok neki e-mailt: miki.pasztor@freemail.hu

 

 

 

 

Szerző: Icebear

Szólj hozzá!

Címkék: Tavak

A bejegyzés trackback címe:

https://horgaszmania.blog.hu/api/trackback/id/tr495070465

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása