Következő cikkemben a Pátkai víztározót szeretném bemutatni azoknak, akik még nem jártak itt, de terveznek ide hosszabb rövidebb horgásztúrát.

1_2.jpg

Általános ismertető

A Vértes-hegységtől délre található a Pátkai-tározó, amely Székesfehérvár közelében a Velence-Vértes kistérségben, Pátka község határában található. A tározó átlagos vízfelülete minimális vízszintnél 130 hektár, az átlagos vízmélység változó, mintegy 1,5-2,5 m között változó. Van ahol sekély, van ahol mélyebb. A tározó a Velencei-tó vízszabályozását hivatott biztosítani, így előfordulhat a vízkészlet jelentős csökkentése, ill. a tározó vizének leeresztése. A tározó maximum vízfelülete 310, ha körül van. Forrás: http://www.bojlistavak.hu/Patkai_tarozo

2_1.JPG

Megközelítés:

Autóval Budapest felől az 1. számú úton haladva majd Bicskénél balra a 811.-es úton tovább. Ahogy beérünk, Pátkára az első úton kell jobbra fordulni. Ez vezet a tóhoz.

 A tározóhoz legegyszerűbben a templom mögött lehet lejutni, a többi út, amin a keleti oldalt meg tudjuk közelíteni, igen rossz minőségű. A nyugati részt is csak földúton tudjuk elérni, amely szintén alaposan próbára teszi a gépkocsit. Miután rákanyarodtunk a földútra nem kell megijedni, mert elég hosszan kell menni. Át a vasúti sínen, tovább a szántóföldön egészen addig, amíg el nem érünk a kapuig melyen áthaladva egy kulturált murvás parkolóban tudunk megállni.

3_1.JPG

A parkoló mellett található a halőrház ahol rendezhetjük a napijegyet illetve büfé is működik, így néhány alapvető dolgot pótolni tudunk, ha elfogy.

4_1.JPG

A parkolótól tovább csak gyalogszerrel mehetünk. A felszerelés behordásához rendelkezésre állnak kézi kocsik, amibe pakolhatunk és behúzhatjuk horgászhelyünkre a holminkat. ha végeztünk természetesen ezt vissza kell vinni, hogy más is tudja használni.

A halőrház felöli oldalon lehetőségünk van tisztálkodni. Nyáron, ha jó idő van, akkor egy kültéri zuhany áll a rendelkezésünkre.

5_1.JPG

Éjszakai horgászat csak hétvégén tehát péntek és szombat éjszaka megengedett. Sátorozni lehet a tóparton. Ahol mi horgásztunk a halőrház felöli oldalon a szántóföld mellett voltunk, de így legalább volt hely a holmiknak és a sátraknak.

6.JPG

Ezen az oldalon rengeteg nagy fa ad árnyékot ezzel is kellemesebbé téve a horgászatot. A horgászhelyek korlátozottak mert kőrbe jelentős mennyiségű nádas található. Minden horgászhely mellett elhelyeztek hulladék tárolót. A tópart tisztán tartásához illik is használni ezeket.

7.JPG

A szemközti oldalt inkább a bojlis horgászok használják előszeretettel. A tó nagyságából adódóan akár a behordásos technikával is igen szép eredményeket érnek el. Láttunk méretes halakat is szákolni a túlparton.

8_1.JPG

A mi oldalunkon végig stégek segítik a horgászatot. Ajánlott hosszú akár három méteres merítőt is vinni magunkkal, mert elég mélyen van a víz a padlóhoz képest. Vannak nagyobb stégek is, amelyen akár két horgász is kényelmesen elfér.

9.JPG

Érdemes a stégeket szegélyező nádas előtt úszóval próbálkozni. Sok szép keszeget és kárászt lehet itt fogni.

10_2.JPG

Aki bojlis módszerrel horgászik és meg tudja dobni a benyúló félsziget vonalát az igen nagy eséllyel foghat nagyobb halat is. Érdemes ide több napra menni, mert a nagy vízterület miatt nem biztos, hogy eredményes lehet egy egynapos peca.

11_1.JPG

Fogható halak:

Ponty, amur, süllő, csuka, harcsa, keszeg, ezüst kárász, törpeharcsa, sügér, angolna,

Jelentős a tó fehér hal állománya. Aki keszegezni szeretne, annak nagyon ajánlom ezt a tavat, mert nagy élményt nyújtanak akár egy Match botos akár egy Picker botos horgászat során a keszegek, kárászok folyamatos kapása.

12.JPG

13.JPG

14.JPG

Sajnos belőlük is van, szerencsére nem nagy számban. Nyugodtan lehet csontit-gilisztát használni csalinak nem ők az elsődleges fogyasztói.

15.JPG

Személyes tapasztalatok

Azt kell, hogy mondjam, hogy ez egy igen jó kis horgászhely. Én a kollégáimmal mentem egy hosszú hétvégére. Sajnos az időjárás nem fogadott minket a kegyeibe. Ugyan meleg volt, de igen erős szél fújt végig. Ezért is kellett idő előtt a tervezett vasárnapig tartó peca helyett már szombat este összepakolni és hazajönni, mert egy irgalmatlan nagy vihar ért utol minket. Ezt leszámítva nagyon jó hely. rendesen aprítottuk a fehérnépet, viszont a pontyok és amurok elkerültek minket. Nyolcunkból két nap alatt összesen ketten fogtunk egy-egy pontyot. Nem keresem, ennek okát úgyis rengeteg lehet. A tógazda igen segítőkész. Hely van bőven a sátraknak, lehet bográcsozni. Szép a táj. Mi kell még egy kellemes pihenéshez? A nyerő csalikról és etetőanyagokról nem tudok sokat mondani a halak mennyisége miatt. A fehérnép a csontit, gilisztát, illetve a fokhagymás ízesítésű csalikat kedvelte. Egy jó tanács. Ha este indultok haza, akkor mindenképpen előtte tankoljatok, mert egészen Budaörsig 22.00-kor bezár az összes benzinkút.

Aki szereti a nagyméretű tavakat a nagy dobásokat vagy a rengeteg fehér halat annak itt a helye.

Mielőtt elindultok horgászni érdemes telefonon helyet foglalni, mert elég sokan szoktak lenni.

 

További információért érdeklődjetek telefonon: 06 20 59 77 535

 Vagy a kezelő honlapján:  www.hofesz.hu

Szerző: Icebear

1 komment

Címkék: Tavak

A bejegyzés trackback címe:

https://horgaszmania.blog.hu/api/trackback/id/tr835087946

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mohácsi Máté 2015.06.14. 10:20:35

Tisztelettel jelezném, hogy az ön által bemutatott vízterület nem a Pátkai víztározó, hanem a Róth-tó ami szintén Pátkán található! A cikkben közölt adatok egy része valóban a tárózót festi le de össze kuszálódott a horgásztó adataival!!!Javaslom az utána járást, és javítást!! Ha kell szívesen segítek maradok tisztelettel.
süti beállítások módosítása