Tóparti körséta 6. Cser-tó

2013.03.09. 23:31

Aki csendes, csodálatos környezetben esetleg a családdal együtt szeretne, egy kellemes napot eltölteni annak ajánlom a következő tavat mely nem más, mint az Alsópetény határában elterülő Cser-tó

1_3.jpg

Fotó forrása: www.haltarto.hu

A környék

Alsópetény az újabb korban kialakított Duna-Ipoly Nemzeti Park összefüggő erdők által határolt természetvédelmi területén húzódik meg a Cserhát-hegység nyugati térségében. A Kő-hegy, Dél-hegy, Hajdú-árok és Felső-erdő ölelésében fekvő völgykatlanban elhelyezkedő falu harmadkori ún. Halom vidéken épült, ahol a vulkáni hegységek alkotta tájkép keletkezése és kialakulása, a domborzati viszonyok a vulkánok erupciójának a következménye.

 

A Nógrád megye határai közé eső erdő borította hegyvonulat, a Cserhát határai nyugaton a Dunának Vác - Budapesti szakasza, északnyugaton az Ipoly középső folyása (Ludány- Balassagyarmati szakasz), keleten a Karancssági Nagypatak és a Tarján patak, Kisterenye és Hatvan között pedig a Zagyva, délen éles határa nincs; az Alföldre messze kifutó nyúlványai fokozatosan mélyebbre süllyednek és eltűnnek, a lősz és homok-takaró alatt.

A település könnyen megközelíthető. Közlekedési hálózatokhoz viszonyított helyzete, illetve a közlekedési csomópontoktól való távolsága jó. A rétsági kistérségben Nógrád megye délnyugati részén fekszik (huszonöt településen közel huszonötezer fő él) a kistérséget Budapesttel és Szlovákiával összekötő 2-es számú főközlekedési úttól - Bánkon keresztül - mindössze 10 km-re, valamint Budapesttől 45 km-re.

A település közigazgatási területe 19,68 km2. Legmagasabb pontja a Dél-hegy (446 m) és a Kő-hegy (423 m). A szép fekvésű falu északnyugat felől Bánkkal, délkelet irányból Nézsával, délről Keszeggel, valamint a Dél-hegy oldalán Romhánnyal határos.

Forrás: www.cser-to.hu

2_2.JPG

Megközelítés

Alsópetény Budapesttől 45 kilométerre található. A legegyszerűbben a 2/a jelzésű úton jutunk el egészen Vácig, majd innen Rád, Penc, Keszeg útvonalon haladva érünk el Alsópeténybe. Budapesttől mintegy fél-háromnegyed óra autóval.

3_2.JPG

A tó területe 5.2 ha, melynek vízutánpótlásáról a Kőhegyi forrás gondoskodik.

Fogható halak:

Ponty, amur, keszeg, kárász, csuka, süllő, harcsa, afrikai harcsa, busa, balin

4_2.JPG

Autóval csak a halőrházig mehetünk. Az előtte található parkolóban kell megállnunk. szerencsére a halőr és a tógazda sem merev ember, így ha a tó egy távolabbi részét szemeltük ki magunknak, akkor megengedik, hogy amíg kipakolunk, illetve a horgászat végeztével összerámolunk, bemenjünk autóval. Természetesen, ha végeztünk azonnal ki kell jönni, mert a tó partján nem lehet gépjárművel tartózkodni.

5_2.JPG

6_1.JPG

Őszintén mondom, hogy eme tó partján áll az eddig általam látott legszebb halőrház. Ha nem csal az emlékezetem, akkor egy hajót formáz. A napijegyen kívül büfé is üzemel, így ha némi gyorsítóra vagy kávéra lenne szükségünk, akkor az is kapható.

7_1.JPG

Kétféle napijegy váltható. ha nem kívánunk halat elvinni, akkor vehetünk sport jegyet. Viszont ha halat is szeretnénk hazavinni, akkor a hagyományos napijegyet, kell választani, amiért elvihető 2db nemes hal és 2kg egyéb hal.

5kg feletti hal a szürke és afrikai harcsa csak a kifüggesztett áron vihető el.

8_2.JPG

9_1.JPG

10_3.JPG

Ez a hal visszakerült a tóba, mert meghaladta az 5kg-ot

A tó egy völgyben fekszik, így bármerre is nézünk, csodálatos dombok vesznek körül. Ez egy igazi horgász és pihenő park. Nem csak a horgászoknak nyújt kikapcsolódást, de a család is el tudja foglalni magát. Akár a környék bejárásával is. A gyerekeknek játszóteret is kialakítottak. A tótól távolabb a domboldalon néhány ház áll megtörve ezzel a táj egységét. Ha ezt leszámítjuk, olyan mintha tényleg a civilizációtól távol lennénk.

11_2.JPG

12_1.JPG

Az kell, hogy mondjam a tópart nagyon kulturált és rendezett. Több esőbeálló is van. Mindenhol elhelyeztek hulladékgyűjtőket, amiken kívül az itt horgászóknak köszönhetően nem találni szemetet. Parkosítva van mindenhol. Fák veszik körbe a tavat melyek pár év múlva, ha kellően megnőnek kellemes árnyékot fognak adni. Nádas is található bőven így az ott bujkáló halakat egy úszós készséggel érdemes megpróbálni becserkészni.

13_1.JPG

14_1.JPG

A gáton nem lehet horgászni, mert itt versenyeket szoktak rendezni. Ki van, jelölve honnan kezdődik a horgászható rész.

15_1.JPG

Sajnos bevált etetőanyagról illetve csaliról, ami nálam bevált nem tudok beszámolni, mert csak egy dévért fogtam itt jártamkor.

Az elmondások alapján tavasszal az élő csalik a nyerők. Nyáron inkább a különböző pelletek.

Mi a gát utáni részen horgásztunk. Akik a szélén voltak bőven fogtak pontyot. A középső szektor viszont nullázott. pedig pár méterre dobáltunk egymástól.

Ennek ellenére azt kell, mondjam, hogy ha értékelnem kéne egy tízes skálán akár a környezetet akár az emberek segítőkészségét, akkor egy erős tízest nyugodtan adnék.

16.JPG

17_1.JPG

Mindenkinek ajánlom, ha még nem volt itt, akkor próbáljon szerencsét, mert csodálatos egy hely.

További információért érdeklődjetek a halőrnél: 06 20 495 66 28, 06 30 676 77 41

Vagy a tó honlapján: www.cser-to.hu

Szerző: Icebear

Szólj hozzá!

Címkék: Tavak

A bejegyzés trackback címe:

https://horgaszmania.blog.hu/api/trackback/id/tr445107057

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása